Us recomanem:
El Raval posa nota a la primera edició de Ciutat Beta. Resum de l’últim workshop i acció del projecte

El Raval posa nota a la primera edició de Ciutat Beta. Resum de l’últim workshop i acció del projecte

A  l’espera de concretar l’acció corresponent al Joc a l’antic barri de Sant Fèlix de Girona pel proper 29 de juny, el gruix del contingut de la primera edició de Ciutat Beta ha posat el punt i seguit aquest febrer al barri del Raval de Barcelona.

El passat 18 de desembre a la Sala Raval del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) organitzàvem el tercer i últim workshop de Ciutat Beta 2012 amb 32 participants. Treballàvem la cultura entorn el treball en xarxa, la col·laborativa: nous espais de treball com think tanks o nous models de relació laboral com el coworking amb Jaume Albaigès i com afecten aquests canvis i noves maneres de fer a la ciutadania, en que els beneficien i repercuteixen.

El territori per la prova ha estat el barri del Raval de Barcelona, i hem comptat amb el Casal dels Infants per l’acció social als barris, entitat històricament lligada al barri on va néixer ara fa 30 anys com un centre d’atenció a infants.

Del workshop, les i els participants van extreure i dissenyar quatre prototips (Estén la veu, Coneix el teu veí, Cartoon Raval, Raval Infant) que tenien com a objectiu implicar els veïns en una acció conjunta i en benefici al Raval. Acabava la sessió i s’iniciava el treball virtual i en xarxa (segon pas de Ciutat Beta) fins al dia de l’acció, en un principi proposada per divendres 1 de febrer.

Van passar les festes i comprovar que el prototip Estén la veu era el que tenia més aportacions, comentaris i suggerències per part, no només dels participants, sino de l’entitat i usuaris del Casal dels Infants, que paral·lelament, estava fent un tasca en la seva base social que més endavant ha resultat ser vital per l’acció. Ens vam decidir doncs, per pasar a l’acció amb el prototip estén la veu. Però els preparatius per un i altre costat ens van fer ajornar l’acció pel dijous 7 de febrer.

L’objectiu del prototip d’Estén la veu és el de construir una identitat comuna al barri del Raval, sovint massa estigmatitzat i amb una estranya sensació de ser territori de tothom i de ningú a la vegada. A través d’una pràctica ben estesa a tot el barri (estendre la roba), es pretenia donar veu a veïns i veïnes, que penjèssin el seu missatge constructiu i de millora pel barri, als 12 comerços que varem poder comprometre entre els carrers Junta de Comerç i Sant Pau. Dins dels comerços hi havia el cordell , les pinces i les paperetes per a poder escriure i penjar aquest missatge.

Aquesta acció va ser duta a terme entre usuaris, membres, equip tècnic del Casal i participants de Ciutat Beta i es va perllongar la prova del prototip durant una semana, fins el passat divendres 15 de febrer. El resultat fou el de quasi 300 missatges recollits (alguns els podeu llegir al compte especial de twitter @estenlaveu) i la participació de més de 30 persones en tot el procés de l’acció. Un èxit que no haguès estat posible sense l’enorme implicació del Casal dels Infants per a l’acció social als barris.

*Les fotos i el vídeo són de Noelia Muñoz, alma mater de #edusotv, videobloc  social i que potencia la reflexió de diferents àmbits d’acció educativa. Des de l’organització de Ciutat Beta li volem expresar el nostre agraïment al seu seguiment constant cap al projecte, i que sense ella, no haguèssim pogut il·lustar aquests reportatges.