Us recomanem:

Storytelling: H2O

Justificació –

L’orígen de la Mina prové de l’aigua.L’aigua de la Mina és present en el seu subsòl i als seus voltants. El Centre Cívic és una estructura creada sobre un aqüífer. Els voltants de la mina hi ha el Delta del Besós (i els conreus que se n’alimenten) i arriben a la mina nombrosos rierols que provenen de la muntanya i desemboquen al mar. La Mina és doncs una Mina d’aigua. A prop de la Mina hi ha la depuradora d’aigua.

Objectiu –

Es vol parlar de l’aigua des del passat i en visió de futur, l’aigua com a bé preuat, l’aigua que uneix, que aglutina i interrelaciona, l’aigua que articula un espai, un espai del que en som protagonistes i a l’hora responsables de la seva gestió i del seu i nostre futur.

Acció –

A partir d’aquí es proposa un projecte científic i ciutadà que integra diferents agents. Al ser un prototip que aglutina agents, territori i disciplines, es proposa en 2 anys, tot i que partim de recerca prèvia que ja s’ha fet sobre el tema i que es concentra al Museu d’Història de la Ciutat.

Educació –

Es vol construir el coneixement a partir de l’aigua. Instituts i centres educatius treballarien al voltant de identificar l’aigua de la Mina i tot el seu vessant històric (regadius, desviacions del riu, el nom Rambla, el nom Mina, el Delta i la seva transformació…) científic (la salinitat de l’aigua, la composició, la salubritat, de l’aigua a l’aixeta, el clavegueram: artèries i funció, el delta i les seves espècies…etc.etc) així com social (usos de l’aigua, higiène, lleure, consum..).

Difusió –

Tot aquest coneixement i aquesta recerca reinvertirà en visites guiades al barri per tal de donar-ho a conèixer, fetes pels mateixos agents del barri i voluntaris, gent gran que recordin la transformació o els mateixos alumnes dels centres educatius. Es podria arribar a consolidar una petita cooperativa. També s’ha pensat en una exposició que plasmi tota la recerca i aglutini totes les activitats, en relació amb el Museu d’Història de la Ciutat que té molta documentació sobre el tema.

Artístic –

Una vessant artística vinculada a l’aigua i a la recerca que es faci sobre el tema, també hi és present. Aglutinaria als centres educatius, associacions de la Mina i artistes que poguessin plasmar artísticament tot aquest coneixement: «la mina és una mina». S’han pensat en activitats artístiques i d’apropiació dels continguts i exhibició (es parlà per exemple de visualitzar artísticament els camins de l’aigua de la Mina, el subsòl, la ciutat amagada…) i de festa (activitats festives al voltant de l’aigua).

Ocupació –

Hem dit que es pot crear una cooperativa vinculada a les visites guiades, al tema artístic, etc. però també oficis vinculats al món de l’aigua. Aquí hi vincularíem els estudis de grau mig, un dels quals existeix sobre mecànica naval, etc.

Contempla una part on-line, una part presencial, jornades i esdeveniments per tal de crear context cultural enriquit i que tingui una dimensió de passat, present i futur, és a dir que es pugui decidir també sobre l’articulació de la Mina en el seu context vinculat a l’aigua.

Agents (possibles implicats) –

– Administracions Públiques. Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Universitat Politècnica de Catalunya, Museu d’Història de Barcelona, Agència Catalana de l’Aigua
– Associacions : Federació Catalana de Vela i Submarinisme ubicada al mateix Fòrum de BCN, Desde la Mina, associacions veïnals
– Fundacions i empreses: Fundació Agbar, Corporació Agbar i projecte Aqualogy

Apunts que cal desenvolupar –


– Recerca històrica
– Dibuixar la ciutat que no es veu
– Pensar en la vinculació del port-fòrum