Us recomanem:
CiutatBeta 2013

CiutatBeta 2013

 

CiutatBeta és un projecte formatiu en tot el seu procés, i d’acció palpable i avaluable en el seu desenllaç. Entra en joc amb el treball comunitari, l’acció i gestió sociocultural, la comunicació, les possibilitats de les noves TIC, i altres àrees pròpies que en l’actualitat s’estudien atentament des de les ciències, disciplines o estudis socials. Però també hi pren absolut protagonisme l’espai públic o conceptes com l’energia o la sostenibilitat, elements que també són propis d’altres ciències o disciplines com l’arquitectura, l’enginyeria o la física. I aquest és un dels trets diferencials de CiutatBeta, la seva intenció i projecció interdisciplinària, ja que entenem que si hem de dissenyar o redissenyar la ciutat per a les ciutadanies emergents, i si ho hem de fer de la manera més fiable i contrastada possible, hem de comptar amb el màxim número d’agents i professionals diversos que es puguin. Altres punts de vista, tècniques o maneres de fer per a un objectiu comú i compartit per totes i tots.

Aquest 2013 i el futur de CiutatBeta

Després de l’avaluació que hem fet de la primera edició, des de l’organització de CiutatBeta hem considerat oportú fer menys per més. Ara ho comprendreu. Primer de tot, en el futur tenim molt clar de no programar CiutatBeta enmig d’altres experiències similars com la Barcelona GovJam que es va celebrar a principis de juny d’aquest 2013. Més que contraprogramar-nos, CiutatBeta fou un dels col·laboradors en l’esdeveniment sobre innovació dels serveis públics que se celebrava al mateix temps a trenta ciutats arreu del món, la primera vegada a Barcelona.

Pel que fa pròpiament al projecte, aquest 2013 treballarem el barri de Sant Antoni amb el concepte de la sostenibilitat. Serà a l’últim trimestre de l’any i de la mà de l’entitat Xarx@ntoni (connectors) i l’editorial d’arquitectura dpr-barcelona (facilitadors). I el procés s’amplia de tres a cinc activitats. Al workshop, el treball on line i la prova del prototip, hi afegim la prospecció inicial al territori, la trobada de seguiment i la sessió d’avaluació final i oberta.

Després de la primera experiència, crèiem que calia reforçar el coneixement del territori, saber de les seves particularitats és crucial per l’experiència. L’espai a partir del qual construirem els prototips es mereix una primera sessió, i així serà a Sant Antoni, que gràcies a diversos veïns coneixedors al detall, farem inclús un recorregut pel barri, detectant elements històrics, culturals, relacionals i de la comunitat, a tenir en compte. Paral·lelament, la convocatòria d’enguany intentarà obtenir una tercera part de participants que actualment visquin a Sant Antoni, facilitant així que el prototip o l’acció sortint, pugui ser més rentabilitzada i estretament lligada al seu teixit social.

La segona activitat que incloíem aquest any és una sessió de seguiment enmig del treball en línia i 2.0 posterior al workshop. Una de les mancances que vam detectar en la primera edició, fou que existia poca cultura del treball a la xarxa per part de les i els participants, poc compromís per ser més exactes. Aquesta pretén permetre una adequada dinamització, sincronització i seguiment d’aquest treball en línia i 2.0. En aquest nou espai de convergència, els/les participants dels workshops tornen a confluir per analitzar la feina feta, debatre, reflexionar i coordinar-se per poder establir les properes tasques a realitzar i deixar llest el prototip final. En aquesta sessió, a més dels connectors i facilitadors, també comptarem amb la presència de diversos membres de les entitats professionals col·laboradores.

I per últim, el cicle de CiutatBeta 2013 es tanca amb una altra i nova activitat, en la qual valorarem conjuntament l’acció duta a terme, el testeig del prototip, la seva capacitat per produir canvis en la comunitat, si genera participació i/o apodera els veïns i les veïnes de Sant Antoni. Moment de fer una reflexió final presencial i extreure conclusions.

Des de l’organització creiem que la suma de totes aquestes activitats aconsegueix assentar sobre una base més sòlida d’informació i coneixement, l’elaboració dels futurs prototips, que es poden convertir en accions millor planificades i amb resultats visibles i avaluables. Però que igualment, estem convençuts de que es podran millorar el 2014 i el 2015. I encara que Ciutat Beta és sobretot un projecte formatiu on el recorregut de l’experiència cobra un especial interès, treballarem perquè els seus resultats (prototips-accions) tinguin com a objectiu, la construcció d’un espai per exercir una nova ciutadania.