Us recomanem:
48 hores per innovar en el sector públic de forma creativa

48 hores per innovar en el sector públic de forma creativa

Del 4 al 6 de juny arriba per primer cop a Barcelona la Global GovJam, un esdeveniment sobre innovació en els serveis públics que se celebra al mateix temps a trenta-cinc ciutats de vint-i-un països d’arreu del món.

Heu sentit a parlar mai de les jams de sostenibilitat o serveis? Són esdeveniments pràctics i informals on aprendre, experimentar, innovar, cooperar i competir de manera amistosa mentre es construeixen noves solucions al voltant d’un tema comú. En aquest, en el GovJam, es vol treballar entorn del disseny de serveis públics.

Ciutat Beta col·labora i dóna suport a aquest esdeveniment que comparteix la mateixa filosofia del nostre projecte, sobretot, en la seva metodologia: aprendre mentre es construeix i dissenyar prototips -en aquest cas a favor de la innovació en els serveis públics- entre persones de diversa procedència professional. A més, 3 membres de l’equip de Ciutat Beta participaran activament i durant els tres dies a la Barcelona Gov Jam, com a mentores o membres del jurat.

I com funciona la jam?

Es treballa durant 48 hores en petits grups amb tècniques de disseny de serveis i design thinking, creant solucions i enfocaments innovadors. I tot, amb un objectiu concret: dissenys i plans acabats amb potencial per fer-se realitat.  Al final dels dos dies, es comparteixen els resultats amb la resta del món.

Aquest vídeo de la Global Service Jam Oslo 2012 explica les 48 hores de feina de manera molt visual.

La jam és un esdeveniment molt transversal, que sol reunir a participants de diferents professions i nivells. També hi haurà els mentors, que donaran un cop de mà als participants amb les tècniques d’innovació que utilitzaran (alguns per primera vegada) o amb el tema concret del seu projecte (que potser no coneixen tan bé).

Durant la jam els participants treballaran en petits equips multidisciplinars i sense jerarquies, de manera que s’afavorirà un intercanvi de punts de vista, coneixements i mètodes de treball. Al passar per un procés d’innovació comú, els participants surten dels camins estereotipats i fan passes pràctiques i constructives cap a solucions noves amb les idees de tots.

Per als treballadors públics suposa l’oportunitat de conèixer nous mètodes de disseny de serveis i design thinking , que podràn aplicar després als seus departaments i pràctiques

Un esdeveniment global i tangible

Atès que els resultats de l’esdeveniment es comparteixen a una plataforma comuna per a totes les ciutats participants, els projectes desenvolupats a Barcelona es podran consultar a tot el món. Per suposat, això vol dir també que a Barcelona podrem consultar i inspirar -nos amb els projectes de la resta de ciutats participants.

Com que els projectes es comparteixen sota una llicència creative commons, qualsevol projecte d’interès es pot desenvolupar i adaptar a la realitat local. A més, els resultats de les jams acostumen a ser tangibles. Per exemple, quatre dels projectes desenvolupats durant l’esdeveniment pilot celebrat l’any passat a Canberra es van arribar a implementar.

Per saber-ne més, no dubteu en entrar a la pàgina web de la Barcelona GovJam .

Del 4 al 6 de juny a l’Escola de d’Administració Pública de Catalunya (EAPC).